Benvolgut/da,
Hem de cuidar la salut mental. Vivim temps convulsos i els efectes de la pandèmia posen de manifest que cal crear polítiques públiques de salut mental integrades per cobrir tots els àmbits de les persones. Estem davant d’un sector molt poc reconegut que necessita un abordatge immediat per millorar l’atenció en salut mental.
El CIMTI fa mesos que treballa en un nou repte enfocat a la Salut Mental amb el suport del Departament de Salut i la col·laboració dels Departaments de Treball, Afers Socials i Famílies i el de Polítiques Digitals. Són bones notícies perquè, de ben segur, que ajudarà a visibilitzar la greu situació que viu aquest sector i es potenciaran recursos i apostes decidides per afrontar les conseqüències en la salut mental de la població, que la Covid-19 ha evidenciat, però que existeixen des de fa massa temps.
Les xifres d’infants, joves, adolescents que presenten problemes de salut mental va en augment i, cada vegada més, la població està més envellida, és més dependent i té unes necessitats creixents d’acompanyament i cures. S’han de trobar nous sistemes per donar accessibilitat a la població als serveis de salut mental, per realitzar un millor monitoratge dels pacients i noves eines tecnològiques per millorar la qualitat de vida de tots ells i, al mateix temps, ajudar als professionals sanitaris que sovint se senten desbordats.
I seria convenient que els projectes seleccionats pel CIMTI en aquesta temàtica, un cop madurats seguint la metodologia del CIMTI, puguin ser testejats en els centres de Salut Mental amb l’objectiu de poder implementar al nostre sistema sanitari aquelles solucions que millorin tant la pràctica assistencial com la millora en la cura de la salut dels ciutadans.
Maite Garolera, presidenta de la Societat Catalana d’Especialistes en Psicologia clínica, psicòloga i CEO de Rememory