- El CIMTI vol posar en valor tota la recerca del sistema sanitari i social del nostre país i transformar-lo en productes que millorin el benestar per a les persones
- El CIMTI, centre per la integració de la medicina i les tecnologies innovadores, està impulsat per Leitat i manté una aliança estratègica amb el CIMIT, Consorci d’innovació mèdic-tecnològica de Boston
- Cada any un comitè d’experts seleccionarà entre 10i 20 projectes que rebran suport tècnic especialitzat per portar-lo a impactar al sistema sanitari
Ben aviat Catalunya disposarà d’una nova plataforma que permetrà potenciar la innovació en l’àmbit de la salut. Es tracta del Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores a Catalunya, CIMTI que persegueix la generació de noves solucions d’alt impacte social en l’àmbit dels dispositius medico-tecnològics. Aquesta iniciativa ha estat presentada aquest matí, sota la presidència del conseller Antoni Comin, davant d’un centenar de professionals de la sanitat. El conseller ha qualificat la iniciativa d’ “estructura d’estat” i ha destacat que serà una eina “per posar la innovació al nivell de la recerca”.
El CIMTI vol posar en valor tota la recerca del sistema sanitari i social del nostre país i transformar-lo en productes que millorin el benestar per a les persones. D’aquesta manera el Centre aglutinarà el coneixement de clínics i tecnòlegs i el transformarà en dispositius mèdics de comercialització assequible i de fàcil accés pels ciutadans. En definitiva, aconseguir que l’excel·lència en la recerca es reflecteixi en excel·lència en innovació.
Pel conseller, el CIMTI ajudarà també a la internacionalització de Catalunya. “innovació va estretament unit a internacionalització” ha dit Comin mentre animava als assistents a “tenir confiança en que el salt que hem fet en recerca, el farem en innovació. Tenim capacitat i potencial amb aquest nou instrument.
Partint de la base que la recerca mèdica a casa nostra sovint és un potencial poc aprofitat, el centre que avui s’ha presentat canalitzarà projectes innovadors que permetin traslladar aquesta recerca al dia a dia de les necessitats sanitàries dels ciutadans.És per això que el CIMTI desplegarà estratègies per atreure inversions, donarà suport tecnològic i maximitzarà l’impacte social de les innovacions que en ell si desenvolupin.
En aquest sentit Manel Balcells, comissionat de salut de Leitat, ha volgut deixar clar que “no anem a fer el mateix que han fet en altres llocs. No finançarem projecte, no generarem patents, no farem R+D, impulsarem projectes de gran impacte. Transformarem la innovació en benestar” ha sentenciat.
Cada any, un comitè d’experts internacional, extern i independent, seleccionarà entre 10 i 20 projectes que es desenvoluparan en el centre. Aquests projectes rebran suport tècnic especialitzat per portar-lo a maximitzar l’impacte al sistema sanitari. Balcells ha augurat una llarga trajectòria perquè CIMTI neix “amb voluntat de quedar-se”
Un altre del reptes que es planteja és el de facilitar la internacionalització del producte. Les solucions que es dissenyin a Catalunya poden i s’han d’oferir al món. Així doncs aquesta aposta pionera permetrà també posicionar Catalunya al món com a exponents en innovació. “Les solucions que trobem a Catalunya hsn de tenir projecció al món” ha reblat Manel Balcells.
El CIMTI ha estatimpulsat per LEITAT amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i l’Agència de Qualitat i AvaluacióSanitàries de Catalunya (AQuAS). El centre gaudeixd’unaaliançaestratègicaamb el CIMIT de Boston (Consorcid’innovaciómèdic-tecnològica), un cas d’èxit que ha aconseguitfer arribar les iniciatives innovadores alspacientsmitjançant la col·laboració entre experts.
El centre per a la integració de la medicina i les tecnologies innovadores neixamb un finançament basal d’1.750.000 d’euros que aportarà el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya en un plurianual de tres anys que ajudarà a mobilitzar la mateixaquantitat en aportacionsprivades per tal de garantir la sostenibilitat de la iniciativa. El projectes que s’hidesenvolupinestaranfinançats de formes diversessegons la naturalesa del projecte.