Mariona Serra Pagès: “El suport del CIMTI va ser clau a la fase inicial de GoodGut”

El projecte GoodGut, impulsat des del CIMTI, és un dels seleccionats per participar en el Programa d’Accés de la Innovació al Sistema de Salut de Catalunya (PASS) que ha presentat Biocat. La Mariona Serra Pagès, directora i impulsora de l’empresa que, actualment, forma part del grup Hipra, considera que “el suport rebut pel CIMTI va ser clau a la fase inicial” i a totes aquelles persones emprenedores que estant posant en marxa una startup dins l’àmbit de la salut, les recomana “pensar en gran, però tocant de peus a terra”.

GoodGut ha desenvolupat un test que basant-se en marcadors bacterians fecals complementa l’actual test de sang oculta en femta que s’utilitza en el cribratge de càncer de colon, afavorint un diagnòstic més precís i incrementant l’eficiència en la gestió dels recursos assistencials i econòmics.

Què significa pel vostre projecte formar part del Programa d’Accés de la Innovació al Sistema de Salut de Catalunya (PASS)

Haver estat seleccionats pel PASS és una oportunitat clau per a nosaltres, ja que representa que la nostra tecnologia es considera estratègica per cobrir una necessitat identificada del sistema sanitari i ens permetrà avançar amb la missió d’introduir un nou estàndard clínic, com és la microbiota intestinal, i incorporar el nostre test per a la detecció precoç del càncer colorectal dins dels programes de cribratge del sistema de salut català, per millorar la seva eficiència.

El PASS ens obre la porta a col·laborar amb els agents de salut més rellevants del territori i això ens ajuda a alinear el nostre producte amb les necessitats del sistema sanitari, coordinar la incorporació de la tecnologia d’una manera unificada i coherent en la pràctica clínica, i fer arribar el benefici de la nostra tecnologia als pacients d’una manera ràpida i eficient.

A part d’això, considero que poder comptar amb una via d’adopció ràpida com és el PASS és un avenç significatiu pel nostre sector i pel sistema de salut català.

En què consisteix aquest acompanyament i quines fites penseu que us ajudarà a assolir?

L’acompanyament del PASS ens dona suport en la identificació dels agents decisors per a la incorporació del nostre producte i ens facilita l’accés a ell, ens ajuda a conèixer els requisits de l’administració pel tipus de producte que tenim, també ens guia i assessora per saber quina és la via més ràpida d’avaluació i implementació, i ens dona suport en trobar la fórmula de compra més adequada per a la incorporació.

Tot i que encara estem en fases preliminars, aquest suport ens permet establir les bases per assolir l’èxit, inclosa la seva acceptació dins dels circuits assistencials, i comptem a curt termini poder incorporar el nostre test al programa de cribratge català.

El CIMTI és una de les entitats de l’ecosistema innovador de Catalunya que té per objectiu l’impuls de projectes i la seva implementació al sistema, contribuint de manera complementària a les activitats del PASS. Com a projecte que ha format part del seu Programa Impacte, com valoreu l’experiència i com ha contribuït a fer avançar el vostre projecte?

El Programa Impacte del CIMTI ha estat clau per a nosaltres, ens va ajudar en les fases inicials del projecte posant-nos en contacte amb experts del sistema sanitari que ens van assessorar a l’hora de conceptualitzar el producte per considerar punts crítics per a la seva implementació i definir una proposta de valor en línia amb els reptes actuals dels programes de cribratge. També ens va donar suport a tenir visibilitat i comunicació d’impacte dins el sector.

“Els experts del CIMTI ens van assessorar a l’hora de conceptualitzar el producte, definir la proposta de valor en línia amb els reptes actuals dels programes de cribratge i guanyar visibilitat en el sector”

Emprendre comporta molts matisos, significa encertar, però també equivocar-se; avançar, però també recular; reorganitzar-se, canviar l’enfocament, fracassar, assolir l’èxit, aprendre… Com es gestiona tot això?

L’emprenedoria és un camí ple de reptes, i en el sector biotech, aquest camí sovint implica processos llargs i complexos, sobretot si es desenvolupa tecnologia disruptiva que, en molts casos, representa ser pioner i promoure un canvi de paradigma per la pràctica clínica. En aquest sentit, la resiliència és clau, el ‘planificar per improvisar’ et permet fer una bona presa de decisions en situacions no esperades i tenir la capacitat de reajustar l’enfocament i prioritats quan és necessari sense perdre la visió i missió final de vista. Malgrat això, res és possible sense un bon consell d’experts i un bon equip, pel qual una cultura de treball sota l’excel·lència i la bona comunicació de l’estratègia són imprescindibles.

Consideres que és important comptar amb el suport de professionals que coneguin el sector i t’ajudin a evitar possibles errades o et donin la mà si caus?

Sí, comptar amb l’assessorament un panell d’experts clínics ha estat crucial per optimitzar el desenvolupament del nostre producte. Ens han ajudat a prendre decisions informades en àrees com la definició del nostre producte, la proposta de valor i l’estratègia de comercialització. També hem tingut el suport d’altres persones emprenedores amb experiència, experts en regulació i accés a mercat. Això ens ha permès avançar amb pas ferm en un sector tan innovador com el biotecnològic, on la regulació avança més lentament.

“He vist idees molt prometedores i tecnologies molt disruptives que no arriben a impactar en la societat perquè no consideren les necessitats i reptes reals del sistema sanitari”

El Programa Impacte del CIMTI s’adreça a projectes que es troben en fases de desenvolupament més inicials, quina recomanació faríeu a les persones que estiguin posant en marxa un projecte innovador en l’àmbit de la salut?

El nostre consell principal és que pensin en gran, tocant de peus a terra. Sovint veig idees molt prometedores i tecnologies molt disruptives que no arriben a fer impacte o ser implementades perquè no consideren les necessitats i reptes reals del sistema sanitari.

La tecnologia evoluciona molt ràpidament i el sistema de salut avança més lentament, per la qual cosa és fonamental crear aliances estratègiques per conèixer el sistema i desenvolupar solucions adequades a les necessitats per poder implementar la innovació. També és molt important mantenir-se sempre al dia de les novetats del sector, tant en regulació com en tecnologies emergents. I sobretot validar cada etapa del projecte amb dades sòlides i estar obert a reorientar-se si cal.