El Centre per a la integració de la medicina i les tecnologies innovadores (Cimti) aprofitarà i posarà en valor el coneixement que es genera en el sistema de salut català i altres àmbits tecnològics per transformar la innovació en benestar per a les persones, amb dispositius i projectes mèdics, a més de millorar la sostenibilitat del sistema.
Ho han anunciat aquest dimecres en roda de premsa en el Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona el conseller de Salut, Antoni Comín, i el comissionat de Salut de la Fundació Leitat, Manel Balcells, en què han anunciat la creació del centre que «projectarà» Catalunya al món, tant pels seus resultats com amb les col·laboracions que farà.
Balcells ha destacat que el centre comptarà amb experts en àmbits com el desenvolupament de projectes, gestió i finançament que estaran en contacte amb els hospitals i els centres de salut catalans, per detectar els seus problemes, necessitats i solucions, així com el coneixement que generin.
Com a novetat, el projecte tindrà en compte actors no habituals, com disciplines no mèdiques –per exemple la mecànica– i ambients no acadèmics –detectant innovacions que es generen a les llars, per exemple–, i amb l’objectiu final de generar un retorn social de la inversió –a més d’econòmic– i projectar a nivell mundial les solucions generades.
Balcells ha posat en valor l’aliança estratègica que engegarà el Cimti de Barcelona amb el Consorci per a la millora de la medicina amb innovació i tecnologia (Cimit) de Boston (Estats Units), un projecte del qual Catalunya podrà aprendre’n i que per la seva banda s’ha interessat a col·laborar.
Comín ha afirmat que el centre suposarà «una estructura d’Estat», un actor que faltava en el sistema d’innovació en salut a Catalunya, i ha posat en valor que mirarà de generar impacte i benestar reduint costos, impulsat per Leiat amb suport de la Conselleria de Salut i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (Aquas).
Un comitè d’experts internacional, extern i independent seleccionarà cada any entre deu i 20 projectes per desenvolupar en el Cimti de Barcelona, que ha nascut amb un finançament d’1,75 milions d’euros que aportarà la Conselleria de Salut en tres anys i amb la previsió que el centre rebi la mateixa quantitat en iniciatives privades per garantir la seva sostenibilitat.
AL NIVELL DE LA INVESTIGACIÓ
Comín ha explicat que Catalunya està en la primera divisió europea en la generació de coneixement i la innovació, però no ho està al final del cicle d’aprofitament d’aquest coneixement, en la innovació, i ha admès que ha perdut posicions després de la crisi.
«El que volem fer com a país és posar la nostra innovació al nivell de la nostra investigació» ha afirmat, i ha celebrat l’interès que té el Cimit de Boston, davant el fet que el sistema de salut nord-americà té moltes mancances i pot aprendre’n del català, mentre que Catalunya aprofitarà la seva experiència en l’engegada del centre innovador.
DIÀLEG ENTRE ACTORS
Un dels principals reptes del projecte serà el de crear un diàleg entre actors molt diferents i amb diferents camps semàntics, per la qual cosa haurà de fer de traductor entre els diferents camps mèdics, assistencials, econòmics, tecnològics i socials –entre d’altres– que puguin interactuar.
També hi han intervingut en l’acte el vice-president executiu de Leitat, Joan Parra, el director d’Aquas, Toni Dedeu, i el director de l’Oficina d’Innovació d’Aquas, Ramon Maspons, mentre que el cap d’operacions del Cimit de Boston, John Collins, hi ha participat a través d’un vídeo.
Maspons ha destacat que també caldrà innovar en formes d’aprofitar i maximitzar el coneixement, alhora que a incloure nous agents, com a emprenedors, pacients i ciutadans.
https://www.aldia.cat/gent/noticia-catalunya-comptara-amb-centre-per-innovar-salut-20170927121318.html