NutriAlth3D, el projecte que retorna el plaer de menjar

“Volem retornar a les persones que tenen dificultats per empassar, el plaer de menjar” afirma Bartomeu Ayala, cap de formació i desenvolupament de la Fundació Althaia.

La dificultat per empassar aliments, tècnicament anomenada disfàgia, afecta a més de dos milions de persones a Espanya. Addicionalment, hi ha estudis que afirmen que un 90% de la població que pateix aquest trastorn de la deglució no està diagnosticada ni tractada correctament. Les persones amb problemes per empassar han de menjar sempre els aliments triturats, i això fa que acabin perdent l’interès en menjar i pot causar deshidratació i malnutrició. L’objectiu del Bartomeu Ayala i el seu equip va ser que les persones amb aquest trastorn recuperessin l’interès per menjar.

Així va sorgir NutriAlth3D, un projecte coordinat per la Fundació Althaia que proporciona una dieta personalitzada i segura per a persones amb problemes per empassar, millorant la seva qualitat de vida i el seu estat nutricional. Juntament amb la creativitat de l’Escola d’Hoteleria Joviat, estan creant plats respectant el seu gust original i amb una textura que no suposa dificultat per a les persones amb aquest trastorn.

Gràcies a les característiques d’usabilitat de la impressora 3D d’aliments de l’empresa Natural Machines, que col·labora amb el projecte NutriAlth3D de la Fundació Althaia, és possible crear aquests plats tant al domicili particular com a centres residencials i hospitalaris.

TV3 s’ha desplaçat a Manresa per parlar amb els responsables del projecte i amb pacients amb problemes per empassar que han provat els menús impresos en 3D. Des del CIMTI donem suport i impulsem a aquest projecte que millora la qualitat de vida de les persones amb aquest trastorn.