- La prova pilot del projecte al territori comença a l’Alt Berguedà, on l’equip d’atenció primària farà el seguiment a persones i professionals amb COVID a la Residència Salarich-Calderer, de Bagà, i a la Residència d’Avis Lillet, de la Pobla de Lillet.
- La plataforma CoVIDA solucions es va iniciar el passat mes d’abril a la Gerència Territorial Metropolitana Nord de l’ICS amb 10.000 persones usuàries de 200 residències.
L’Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central s’incorpora al projecte innovador de telemedicina en l’àmbit de l’Atenció Primària anomenat CoVIDA solucions adreçat a les persones usuàries de les residències amb diagnòstic COVID-19. A través d’una plataforma, que permet una comunicació directa entre l’equip sanitari del centre residencial i el seu equip d’Atenció Primària de referència, es donarà suport a la gestió sanitària a les residències de persones grans. La iniciativa vol contribuir al control de l’expansió del coronavirus SARS-CoV-2 a través de l’aplicació de la tecnologia.
La direcció de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Alt Berguedà i el metge de família i coordinador de la Unitat de Suport a la Recerca de l’ICS a la Catalunya Central, Josep Vidal, consideren que “l’eina facilitarà un seguiment estret de les persones usuàries per part de l’equip sanitari mitjançant el monitoratge per formularis, missatgeria o videoconsultes. Es compta amb informació precisa i directa sobre l’estat de salut del pacient i les recomanacions fetes pel seu equip sanitari”.
El projecte, coordinat al territori per la farmacèutica d’Atenció Primària Marta Massanés, comença a l’Alt Berguedà on l’EAP farà el seguiment a les persones usuàries de residències i a professionals amb COVID-19 dels centres Salarich-Calderer, de Bagà, i la Residència d’Avis Lillet, de la Pobla de Lillet. Posteriorment es preveu implementar l’eina a la resta de centres d’Atenció Primària de la Catalunya Central.
La plataforma
La plataforma CoVIDA solucions és una eina desenvolupada des de l’experiència clínica que dona resposta específica a les necessitats del sistema sanitari i social davant de casos i sospites de persones amb COVID-19 i que facilita la comunicació i coordinació entre tots els professionals involucrats en l’atenció d’aquests pacients. L’eina ha estat impulsada pel Programa d’Atenció Integrada Social i Sanitària (PAISS) del Departament de Salut i del de Treball, Afers Socials i Famílies; per l’Institut Català de la Salut (ICS) -Gerència Territorial Metropolitana Nord-; pel Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores a Catalunya (CIMTI) i per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), juntament amb la Fundació Lluita contra la Sida, a través de la seva empresa derivada (spin-off) Doole Health.
COVIDApp
L’aplicació que s’utilitza en l’àmbit de les residències s’anomena COVIDApp i és una adaptació de la plataforma de telemedicina Doole. Es tracta d’una eina potent que facilita la feina als professionals de l’atenció primària que fan el seguiment clínic de pacients que viuen en residències, ja que millora tant la comunicació com la gestió de la informació. Fins ara l’eina s’ha utilitzat a la regió Metropolitana Nord de l’ICS, on se n’han beneficiat 10.000 usuaris/es d’unes 200 residències.