Una de cada quatre persones pateix una problemàtica de salut mental al món; una incidència similar a la del càncer segons dades de l’Organització Mundial de la Salut. A més, aquestes dades s’han vist incrementades a causa de l’impacte que ha tingut la pandèmia en la salut mental.
De fet, s’estima que, del total de persones afectades per una problemàtica de salut mental, el 50% no estan diagnosticades; el 74% no estan tractades perquè no arriben al sistema de salut i el 43% abandonen el tractament, amb les conseqüències que això comporta. Aquestes dades no són només números, són l’embolcall d’un paquet que amaga manca de reconeixement de la salut mental com una problemàtica a abordar, i que comporta un escàs desenvolupament d’eines i solucions que contribueixin a millorar la promoció, prevenció, cribratge, tractament i monitoratge de les persones amb problemàtiques de salut mental. A més, és necessari l’abordatge de l’estigmatització que pateixen les persones amb problemàtiques de salut mental.
Des del CIMTI, impulsem projectes que impacten en l’àmbit de la salut i social. Enguany, i en col·laboració amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, hem obert la Crida Repte CIMTI 2021 en Salut Mental amb l’objectiu d’ajudar a cobrir una de les principals necessitats actuals del nostre sistema de salut i social. Ho farem impulsant projectes d’alt impacte que puguin aportar una solució, ajudar-los a arribar al mercat i a implementar-se al sistema per tal de beneficiar la ciutadania.
Tal com van comentar els experts en salut mental que van participar al cicle de webinars “Nous horitzons en salut mental” organitzat pel CIMTI, l’empoderament de les persones amb problemàtiques de salut mental és un dels aspectes més rellevants de cara a facilitar el seu tractament i a millorar la seva qualitat de vida. D’acord amb el debat generat i amb la col·laboració de la Magda Casamitjana, directora del Programa d’abordatge integral dels casos de salut mental d’elevada complexitat, hem definit 10 punts clau a tenir en compte per empoderar les persones amb problemàtiques de salut mental:
• Acompanyament. L’entorn de les persones amb problemàtiques de salut mental pot resultar clau a l’hora que aquestes decideixin buscar ajuda. La família i els amics han de mantenir una escolta activa, mostrar empatia envers les seves sensacions i actuar com a canal que permeti a aquestes persones accedir als professionals en salut mental.
• Absència d’estigmatització. La salut mental requereix el tractament i seguiment per part d’un especialista, de la mateixa manera que succeeix amb la resta de problemàtiques de salut.
• Intervenció ràpida i eficaç. L’actuació a temps de l’especialista és fonamental de cara a afavorir la definició d’un tractament eficient que eviti malestar i angoixa a les persones amb problemàtiques de salut mental.
• Disposició d’eines vives. És important que el sistema disposi d’eines tecnològiques adequades per a la promoció, prevenció, cribratge, tractament i monitoratge de les persones amb problemàtiques de salut mental. Durant el desenvolupament de les solucions tecnològiques, és important comptar amb el feedback de les persones amb problemàtiques de salut mental. Només d’aquesta manera s’assolirà la seva funcionalitat.
• Humanització del procés. El desenvolupament d’aquestes eines serà més ràpid si les persones amb problemàtiques de salut mental s’impliquen, ja que els experts podran conèixer de primera mà si la seva feina està resultant útil i com poden adaptar-la a les diferents necessitats. Paral·lelament, es contribuirà a la sociabilitat i empoderament de les persones afectades.
• Immediatesa. La ràpida transferència d’informació sobre el procés en què es troben les persones amb problemàtiques de salut mental pot ajudar-les en la seva gestió de la seva problemàtica. En aquest sentit, és interessant poder comptar amb elements externs que proporcionin aquesta informació de la manera més ràpida i comprensible possible.
• Personalització dels tractaments. La modernització i optimització de les eines que utilitzen els professionals permetrà personalitzar el tractament de cada persona amb problemàtica de salut mental.
• Tecnologia. El desenvolupament d’eines tecnològiques eficients permetrà desenvolupar models predictius que contribueixin a millorar el tractament.
• Accessibilitat. El desenvolupament d’eines i mesures d’empoderament de les persones amb problemàtiques de salut mental només té sentit si aquestes són beneficiades per l’ús de les tecnologies. En aquest sentit, tot l’esforç s’ha d’orientar a què el màxim nombre de persones afectades tinguin accés.
• Transdiagnòstic. Identificar els factors essencials comuns a diferents problemàtiques de salut mental ajudarà a entendre la intervenció, evolució i control de les persones afectades. Disposar d’indicadors objectius permetrà preveure la seva acció i/o reacció.
Amb aquests punts clau, des del CIMTI, volem donar a conèixer les tendències que els experts en salut mental consideren rellevants a l’hora de promoure l’empoderament de les persones amb problemàtiques de salut mental. Així, esperem obrir l’espai per a la reflexió al voltant d’aquesta temàtica tan necessària en el context de la nostra societat actual, així com animar a innovadors i emprenedors a treballar per desenvolupar solucions en aquesta direcció.
Si tens un projecte innovador en l’àmbit de la salut mental, apunta’t a la Crida Repte CIMTI 2021 en Salut Mental.