Un nou model de sonda urinària i un test per reduir colonoscòpies són dos dels projectes que impulsarà el CIMTI

El nou centre per a la innovació en salut tria els primers quatre projectes per comercialitzar

 

El director del CIMTI, Manel Balcells, amb Elisenda Casanelles, Chief Operations Officer / ARA

El director del CIMTI, Manel Balcells, amb Elisenda Casanelles, Chief Operations Officer / ARA

Un nou mètode diagnòstic de càncer colorectal no invasiu que permetrà un diagnòstic més efectiu i evitarà colonoscòpies innecessàries i un nou model de sonda urinària per augmentar el confort del pacient i reduir el nombre d’infeccions. Aquests són dos dels projectes sorgits d’hospitals públics catalans que ha seleccionat el Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores (CIMTI) per impulsar-ne el desenvolupament i la comercialització.

El CIMTI és un organisme que sorgeix de l’acord entre el departament de Salut, a través de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), Leitat i el Center for Integration of Medicine & Innovative Technology (CIMIT), de Boston, en el qual s’emmiralla el nou ens. L’objectiu és potenciar projectes que tinguin impacte social i sanitari global que sorgeixin de centres de recerca i d’hospitals i centres d’atenció primària catalans. I es busca que tinguin un impacte global.

De moment ja s’han seleccionat quatre projectes. A més del nou mètode de diagnòstic de càncer colorectal i de la sonda urinària, també hi ha un sistema de monitorització de pacients a la UCI que integra en un sol monitor totes les dades generades pels diferents aparells mèdics. El quart projecte que s’impulsarà és un aparell d’assistència adreçat a persones amb ceguesa que incorpora en un únic dispositiu diferents sensors en els àmbits de la vida diària i de la salut.

Ja hi ha inversos privats interessats a finançar aquests projectes i el CIMTI actua de mitjancer: desplega estratègies per atraure inversors i facilitar la internacionalització, així com maximitzar el seu impacte social. “Nosaltres som el pont. Tenim inversors d’aquí i de fora que volen invertir en projectes i nosaltres facilitem que tinguin la inversió necessària. Nosaltres busquem els recursos perquè es desenvolupin”, ha destacat Manel Balcells, director del CIMTI.

Així mateix, el CIMTI ha seleccionat 7 projectes més que tenien potencial per ser desenvolupats però que requerien d’un nou enfoc. D’aquests, el CIMTI en triarà els millors el 13 de febrer. Aquests projectes són: un dispositiu de detecció de cardiopaties a través de diferents biomarcadors presents en la suor, biomaterial per prevenir infeccions en implants mamaris, una eina de diagnòstic d’infeccions bacterianes disponible en farmàcies, un dispositiu de predicció de crisis d’epilèpsia, un dispositiu d’estimulació de pacients d’Alzheimer, un ‘kit’ de diagnòstic per a la leucèmia mieloide aguda i la implementació a tot el món de la pressió com a mecanisme de prevenció de malalties cardiovasculars.

Tots els projectes es troben en una fase diferent, tot i que la majoria estan força avançats i en dos o tres anys podrien ser una realitat.

Impacte sobre el pacient

Tot i la situació política, el CIMTI ha continuat treballant i ha tirat endavant els projectes. “El CIMTI és una realitat, i és un instrument al servei del sistema de salut per posar en valor la innovació del sistema. I és una cosa que feia falta”, ha destacat el director del centre, Manel Balcells. Per a la selecció s’han primat els projectes d’innovació dels centres sanitaris que tinguin un impacte alt sobre els pacients i la seva qualitat de vida. “S’ha primat l’impacte sobre el pacient i no la rendibilitat econòmica”, ha afegit Balcells. No obstant, un cop desenvolupats i comercialitzats aquests projectes poden comportar un retorn econòmic per al centre sanitari d’on ha sortit.

L’objectiu del CIMTI és traslladar al mercat la recerca diària que es fa als hospitals i a les universitats catalanes. I s’han triat projectes que tinguin repercussió global, que siguin viables i que tinguin possibilitat de fer-se realitat en poc temps.

 

Font: Diari Ara