Talía Bonmatí (Dinbeat): “El CIMTI ens ha ajudat a tenir una proposta de valor diferencial”

El primer dispositiu que en temps real permet monitorar les constants vitals d’un animal.

Talía Bonmatí, CEO de Dinbeat

Dinbeat ha desenvolupat el primer dispositiu que permet monitorar en temps real i en moviment les constants vitals dels pacients animals, i aporta una informació als professionals veterinaris que pot resultar clau en l’evolució de la seva salut. La Talía Bonmatí, una de les fundadores de l’empresa, ens explica en aquesta entrevista com va sorgir la idea i com la COVID-19 els ha dut a adaptar la tecnologia a l’ús humà

En què consisteix Dinbeat?

Vaig fundar Dinbeat l’any 2016 amb l’ajuda de David Arranz i Francisco Gil amb el propòsit de millorar el benestar animal mitjançant l’ús de la innovació i la tecnologia. Desenvolupem productes i serveis que resolguin problemes reals. Així, vam començar volent resoldre un problema constatat pels professionals veterinaris i que costa la vida a milers d’animals cada any. Molts no sobreviuen als seus problemes de salut perquè no poden tenir un seguiment continuat de la seva evolució per poder controlar-la, ja que fins ara aquesta supervisió només es podia dur a terme si el pacient estava anestesiat.

D’aquesta manera, va néixer Dinbeat UNO, el primer dispositiu que permet monitorar animals no sedats en temps real i enviar una alerta al professional quan l’animal necessita la seva atenció. Es tracta d’un monitor de butxaca que es connecta a un arnès amb sensors i amb el qual ja estem salvant vides. A més, com els animals no han de ser molestats per prendre’ls les constants vitals, s’estressen menys i es recuperen abans.

I com arriba una professional del món de la comunicació a emprenedora en l’àmbit de la salut?

Sempre m’ha apassionat tot el relacionat amb la tecnologia i la innovació i he tingut molta curiositat per entendre com funcionen els aparells. Internet em va donar la possibilitat d’aprendre coses increïbles i, als 14 anys, ja feia pàgines web i muntava els meus propis ordinadors.

Vaig estudiar periodisme a Elx i vaig venir a treballar a Barcelona. Ho vaig fer en diversos mitjans de comunicació i, posteriorment, en empreses del món de la música. El món canviava i vaig decidir realitzar un parell de postgraus i un màster en màrqueting digital que em van permetre desenvolupar aquesta tasca en una startup vinculada al mateix sector musical, fins que un dia em vaig adonar que ja no m’omplia i volia fer alguna cosa amb impacte que donés sentit a la meva vida. Així, vaig decidir emprendre en alguna cosa que unís les meves dues passions: els animals i la tecnologia.

La primera empresa que vam desenvolupar en el sector dels animals va ser Dindog; després, va arribar Dinbeat; i l’any passat, arran de la COVID-19, va sorgir Plug & Health, la nostra marca de telemedicina per a humans.

Què és el més costós i el més gratificant d’emprendre?

El que més costa és arrencar, perquè si no ho has fet mai, no saps per on començar. Jo vaig tenir la sort de tenir un molt bon mentor, Francisco Gil, que em va ajudar a entendre com funciona tot i quins eren els passos que havia de donar. A més, per començar, necessites capital i molt suport moral. En aquest sentit, la família i els amics resulten clau. El més gratificant, sens dubte, és veure com la feina dona els seus fruits. En el nostre cas, estem podent fer allò pel qual lluitem: millorar el benestar animal i de les persones. Saber que estem ajudant a salvar vides és un bon motiu per seguir lluitant cada dia.

Durant la pandèmia, Metges sense Fronteres i l’Institut Català de la Salut va contactar amb vosaltres per veure si la tecnologia de Dinbeat podia utilitzar-se per monitorar malalts de COVID. Com vau reaccionar?

Amb un contrast de sensacions. D’una banda, amb satisfacció perquè s’interessaven per la nostra tecnologia, que ja teníem desenvolupada per monitorar pacients en temps real i remot i podia respondre a les necessitats del sistema de salut i, d’altra, amb sorpresa que no hi hagués un sistema així ja implantat en els nostres hospitals. La COVID-19 ha canviat les prioritats i els tempos per destacar la importància d’integrar innovació de forma àgil.

La COVID-19 ha estat la causa que ens ha empès a desenvolupar nous dispositius i a adaptar la nostra tecnologia per a l’ús humà

El vostre camí de desenvolupar productes tecnològics per a mascotes ha fet un salt gràcies a la COVID i heu virat cap als humans. Com ha estat aquesta evolució?

Hem adaptat el nostre sistema de telemedicina per a animals, Dinbeat UNO, a l’ús humà, a partir de redissenyar el producte des de zero i crear una nova marca per comercialitzar-lo, Plug & Health. Tots dos projectes comparteixen molts aspectes, però també difereixen en d’altres com les certificacions, la fabricació o el procés de venda. De cara al pròxim any, crearem una estructura de personal especialitzada en el sector mèdic per a aquesta nova divisió o empresa. És molt enriquidor estar en contacte amb professionals d’ambdós sectors, ja que la perspectiva és més àmplia, tens més idees, la qual cosa es tradueix en més innovació. I al cap i a la fi, salut és salut.

Per a nosaltres, el CIMTI ha estat un aliat clau en aquesta evolució perquè ens ha ajudat a entendre com funciona la part de negoci del sector salut i a tenir una proposta de valor diferencial. A més, ens ha obert portes per col·laborar amb entitats de primer nivell i ens han acompanyat en tot el procés. Sens dubte, disposa d’un dels millors programes que hi ha per impulsar les startups del sector salut.

En quin estadi es troba actualment el vostre sistema de telemedicina, Plug & Health? Per quan preveieu la seva comercialització?

Estem certificant el producte, un procés llarg que vam iniciar el 2020, i esperem concloure’l a final d’any amb tots els tràmits realitzats per obtenir la validació de l’organisme notificat. Esperem que Plug & Health es pugui comercialitzar al llarg de 2022 i que arribi a molts hospitals, residències de gent gran i domicilis particulars. Aquest sistema de telemedicina pot ajudar a crear un hospital de campanya completament monitorat en un temps rècord i contribuir a gestionar catàstrofes o situacions d’emergència.

 

Dinbeat suposa un abans i un després en el control remot de pacients animals. La telemedicina és la clau en el futur de la Salut? 

Sí, sens dubte. Hi ha moltes empreses que s’han centrat a crear el programari, la qual cosa està molt bé perquè neixen noves plataformes de control de pacients en remot, però necessitem eines per captar les dades de salut de forma precisa i objectiva. Aquesta és la clau, aquí està el repte i això és el que aporten tant Dinbeat com Plug & Health. Neixen d’una tecnologia desenvolupada durant 4 anys, un sistema de telemedicina que inclou maquinari, firmware, programari i algoritmes. Les dades no serveixen de res si no són precises i no podem dependre que es prenguin o s’introdueixin a mà. Tot ha de ser automàtic, fàcil, ràpid i segur, tant per al professional com per al pacient. En un futur, tots tindrem dispositius d’aquest tipus a casa i, quan ens trobem malament, ens els connectarem i farem una consulta en línia en què el metge podrà avaluar tots els nostres paràmetres vitals, consultar el nostre historial i, fins i tot, realitzar-nos un seguiment en temps real des de qualsevol lloc on estiguem. La medicina preventiva ajudarà a salvar moltes vides.

Saber que estem ajudant a salvar vides és un bon motiu per seguir lluitant cada dia i poder-ho fer de la mà del CIMTI, que té el millor programa per impulsar les startups de salut, encara és més exitós.