Més de 25 projectes de recerca sobre la Covid-19

Aleix Pujadas Carreras, 28.04.2020 (Diari de Sabadell)

La Fundació Parc Taulí té una trentena de projectes d’investigació sobre el coronavirus en marxa i en recerca de finançament. La corporació sanitària local centra els seus esforços en els treballs que permetin millorar el diagnòstic de la malaltia, tests que siguin més ràpids a detectar els casos positius i, també, altres projectes que permetran fer un millor seguiment i tractament de les persones que han passat la Covid-19. En bona part dels casos les aportacions econòmiques s’han demanat a l’Insituto Carlos III de Madrid.

Les propostes

Juan Francisco Delgado – Test ràpid

Han desenvolupat una tècnica que millora els resultats de les proves actuals i avança el diagnòstic

Els famosos tests ràpids de diagnòstic de la Covid-19 tenen un problema: la seva capacitat de detecció és d’aproximadament el 64% dels casos segons el Ministeri de Sanitat. Per contra, si donen positiu són vàlids i ofereixen el resultat en 15 minuts, xifra molt distant de les proves PCR, que triguen fins a quatre hores a donar resultats. El grup d’investigadors amb el doctor Juan Francisco Delgado han desenvolupat la tècnica Taby, que aconsegueix millorar els resultats de mètodes com els tests ràpids que estudien els anticossos, aquells elements que rebutgen el virus i provoquen la immunitat; en el cas del coronavirus, almenys durant dos mesos, segons Delgado.

Avançar el diagnòstic

El projecte no ve de nou i és que la tècnica s’està adaptant d’un projecte del mateix grup que millora la detecció precoç del càncer de fetge. Amb la tècnica Taby, el que fan és modificar les proteïnes perquè s’hi puguin unir més anticossos i aconseguir que el test diagnostiqui abans la malaltia. L’investigador creu que “si ara es pot detectar al cinquè dia, augmentant la sensibilitat podem avançar un dia la detecció; dos no crec que siguem capaços”. Si les proves surten bé, la intenció del grup investigador és crear un dispositiu de diagnòstic que utilitzi aquesta tècnica, un test ràpid que encarregarien fer a una empresa específica.