L’eMedRec, una eina de conciliació de la medicació del CST, premiada per la Societat Catalana de la Farmàcia Clínica

Redacció, Terrassa. 25.06.2019 (terrassadigital.cat)

La Societat Catalana de Farmàcia Clínica ha premiat el projecte eMedRec Tool: una plataforma electrònica de suport a la conciliació de la medicació integrada als processos de prescripció a l’ingrés i l’alta hospitalària del Consorci Sanitari de Terrassa i el situa com un dels quatre referents en la seva Ruta de l’Excel·lència del 2019.

El projecte guanyador, eMedRec tool contribueix a millorar la seguretat en l’ús de la medicació del pacient durant l’ingrés i l’alta hospitalària, que són moments crítics en l’ús de la medicació ja que es produeixen moltes transcripcions, relleus de professionals, canvis de medicació i tot plegat en un entorn de pressió assistencial. La plataforma condueixen al metge en el procés de prescripció, evita transcripcions que sovint són causa d’error i genera de forma automàtica un text explicant les acciona realitzades (aturar medicació, canviar-la per una altre, prescriure’n de nova) que serveix per informar als pacients i a la resta de professionals dels canvis.

eMedRec Tool ha estat desenvolupada pel Servei de Farmàcia i el Departament de Sistemes d’Informació del Consorci Sanitari de Terrassa i ja s’utilitza en aquest centre de forma rutinària. La seva efectivitat ha estat demostrada en estudis realitzats a l’Hospital de Terrassa en el que s’ha vist un 45% de reducció en els errors de medicació que es produeixen a l’alta hospitalària.

Actualment, el CST, es planteja el repte de poder modelitzar la plataforma i fer-la interoperable per oferir-la a d’altres hospitals i aconseguir així beneficiar a molts més pacients. Amb aquest objectiu es va presentar eMedRec Tool a la darrera edició del programa IMPACTE del Centre per la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores (CIMTI) i va ser un dels 12 projectes innovadors seleccionats. El CIMTI és una iniciativa impulsada per LEITAT, amb un conveni amb el Departament de Salut i AQuAS que proporciona als innovadors suport i impuls per fer realitat la implementació dels seus projectes per tal que siguin accessibles a la ciutadania.

La “Ruta de l’Excel·lència” organitzada per la Societat Catalana de Farmàcia Clínica amb Roche, premia la qualitat, la innovació i l’aportació de valor de les “millors pràctiques” dels serveis de farmàcia hospitalària de Catalunya. La “Ruta de l’Excel·lència” mitjançant l’organització d’una sèrie de jornades, dóna als Serveis premiats l’oportunitat de mostrar les seves innovacions. Aquest any, juntament amb el Consorci Sanitari de Terrassa, han estat premiats l’Hospital Vall d’Hebron i l’Hospital Sant Pau, de Barcelona, i la Fundació Althaia de Manresa.