Carta de benvinguda de Montserrat Llavayol a la newsletter CIMTI – desembre 2021

El CIMTI va néixer l’any 2017 amb l’objectiu de posar en valor i millorar el posicionament de Catalunya en termes d’innovació i tecnologia en l’àmbit sanitari i social. És un instrument d’innovació del sistema català de salut, que compta amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS) mitjançant un conveni de col·laboració pel període 2020-2023. En el marc d’aquesta col·laboració, cada any, des de la nostra institució, es convoquen Crides a la innovació. La Crida d’Innovació, a la qual apliquen els projectes més innovadors del sistema de Salut de Catalunya, ha permès donar impuls a 29 projectes i ajudar-los a madurar. A més, mitjançant la Crida Repte CIMTI, des de l’any 2019, el CIMTI dona resposta als principals reptes anuals sorgits del sistema català de salut i social, reptes identificats conjuntament amb el Departament de Salut i altres Departaments col·laboradors de la Generalitat de Catalunya. I ja són 12 els projectes impulsats que responen a reptes específics.

Al llarg d’aquests anys, el CIMTI ha impulsat 41 projectes innovadors en l’àmbit de la salut i social, els ha ajudat a accelerar la seva arribada a mercat (5 projectes han arribat al mercat) i han generat un impacte positiu en més de 267.000 pacients. La comunitat del CIMTI ha anat creixent any rere any i ja compta amb 75 convenis de col·laboració firmats i més de 900 membres. Aquesta xarxa de col·laboradors i el fet de comptar amb el suport del Departament de Salut permet al CIMTI ampliar l’abast dels seus serveis i juga un paper clau no només en la maduració dels projectes, sinó també en la seva implementació al sistema de salut. El CIMTI està, doncs, tant al servei de les persones emprenedores i innovadores com també del sistema català de salut i social, ja que la implementació d’innovacions d’alt impacte en l’àmbit dels dispositius mèdic-tecnològics, diagnòstic i salut digital permet que millori la qualitat assistencial i que se’n pugui beneficiar la ciutadania.

D’altra banda, cal destacar el paper actiu que té el CIMTI en el posicionament de Catalunya en innovació i tecnologia en l’àmbit sanitari i social, ja que ha estat el primer centre en adaptar la metodologia del Healthcare Innovation Cycle del CIMIT de Boston a Europa, i impulsar projectes d’abast internacional. El CIMTI assessora i dona suport als projectes en les àrees de negoci, mercat, compra pública d’innovació, regulatòria, clínica, tecnologia, inversió i comunicació, i és l’instrument que treballa conjuntament amb el Departament de Salut i AQuAS per aconseguir que els projectes madurs que solucionen reptes del sistema català de salut, s’implementin. D’aquesta manera, genera un gran impacte en la millora de la pràctica assistencial i fomenta la sostenibilitat del sistema sanitari català.

Montserrat Llavayol
Subdirectora general de recerca i innovació en salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya