Carta de benvinguda de Manel Balcells a la newsletter CIMTI – març 2022

Hem encetat un nou any i ho hem fet amb energies renovades. Hem donat la benvinguda a nous projectes, que s’han incorporat al CIMTI amb molta il·lusió i ganes de treballar, i hem acomiadat d’altres, que ja han rebut el nostre impuls i als que esperem veure ben aviat dins el mercat o implantats en el sistema de salut.

Les nostres dues convocatòries anuals, la Crida Innovació i la Crida Repte, al 2021 han servit per sumar 16 nous projectes a la comunitat CIMTI. A partir d’ara, tindran l’oportunitat d’aplicar el Cicle d’Innovació en Salut, la nostra metodologia de treball, i gaudir de la completa cartera de serveis que els oferim, valorada actualment en 85.000€.  Tenen especial rellevància els 5 projectes que tenen com a objectiu millorar l’atenció, diagnòstic i tractament de les problemàtiques en Salut Mental, una necessitat detectada i prioritzada conjuntament amb experts del sistema català de salut.

Durant aquests dos anys de pandèmia, el nombre de persones afectades per alguna problemàtica de Salut Mental s’ha multiplicat, amb especial incidència entre la població jove i adolescent i els estudis fan preveure que aquesta tendència no es reduirà a curt termini. S’estima que el 50% de les persones afectades per un problema d’aquest tipus al món ho desconeixen perquè han tingut un mal diagnòstic; el 74% no estan tractades perquè no arriben al sistema de salut i el 43% abandonen el tractament, amb les conseqüències que això comporta. Per això, la nostra Crida Repte 2021 es va dirigir a les persones innovadores i emprenedores, les idees innovadores de les quals necessiten un impuls per esdevenir realitat i una solució eficient pels pacients i els professionals de l’àmbit de la salut i social.

Un comitè d’experts format per 43 persones amb experiència en els àmbits de la salut i social és qui en col·laboració amb les principals organitzacions del sector detecten quines són les principals necessitats a cobrir, les valoren i ens ajuden a determinar l’enfoc de la nostra Crida Repte. De la mateixa manera, la resta dels projectes que impulsem també cobreixen un buit del mercat. En aquest sentit, ens sentim molt satisfets de que 5 de les solucions a les que hem donat suport des de 2017 ja estiguin al mercat i 27 centres sanitaris estiguin utilitzen alguna de les innovacions sorgides al CIMTI.

Els 16 nous projectes que han arribat enguany arrodoneixen una xifra total de 51 impulsats i 29 productes en desenvolupament, els quals han impactat en 303.000 pacients.  És molta la feina que s’està fent perquè Catalunya esdevingui referent internacional en innovació tecnològica i no només des del CIMTI, sinó des de totes les entitats que formem part de l’ecosistema, que remem en una única direcció. Hi ha matèria prima i la nostra funció és donar un cop de mà per aconseguir donar-li forma, obrir-li la porta i impulsa-la fort. Així, ja tenim convocada la Crida Innovació 2022. Podeu presentar els vostres projectes fins el proper 14 d’abril, no deixis escapar l’oportunitat!

 

Manel Balcells
Director del CIMTI