Carta de benvinguda d’ Elisenda Casanelles a la newsletter CIMTI – juny 2022

La promoció d’estils de vida saludables és el nostre repte d’enguany. La Crida Repte CIMTI 2022 s’ha obert recentment amb l’objectiu d’impulsar solucions innovadores que contribueixin a fomentar els bons hàbits de vida entre la població i a prevenir les moltes malalties que s’originen com a conseqüència de l’excés de pes, el sedentarisme, una alimentació poc saludable, la manca de descans o el consum d’alcohol i de tabac.

Segons la darrera Enquesta de Salut de Catalunya feta pública pel Departament de Salut de Catalunya, les dades de la qual corresponen a l’any 2021, un 20% de la població major de 15 anys és fumadora habitual; més del 35% dels adults presenta sobrepès, una problemàtica que ja afecta el 22,6% dels menors. Per això, el Departament que dirigeix el conseller Josep Mª Argimon ha decidit constituir la promoció de la salut en totes les etapes de la vida com un dels pilars bàsics del seu Pla de Salut 2021-2025.

D’aquesta manera, la Crida Repte CIMTI 2022 dóna resposta a un dels principals reptes que el CIMTI i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya han identificat conjuntament dins el sistema català de salut i social. La nostra societat es veu afectada cada dia més per problemes que suposen un important factor de risc a l’hora de desenvolupar malalties, per la qual cosa és necessari divulgar els beneficis de practicar activitat física i esport regularment, mantenir uns bons hàbits de descans i gestionar l’estrès i les emocions de manera eficient i donar eines a la població perquè pugui seguir aquests hàbits de vida saludables.

En aquest sentit, cerquem projectes que promocionin els hàbits de vida saludables des d’una visió holística mitjançant la formació i les eines d’acompanyament per a una major motivació i adherència. Igualment, volem promoure el coneixement holístic envers aquests hàbits entre els professionals de la salut a través d’eines de formació i de suport.

Com que la Crida Repte CIMTI 2021 va estar dirigida a impulsar projectes que treballessin per millorar el diagnòstic i tractament de les problemàtiques de salut mental, aquest any no es buscaran solucions específiques que resolguin aquest repte, però sí que esperem que els projectes presentats incorporin aquesta dimensió per aportar una visió holística en la promoció de la salut.

Totes les propostes rebudes dins el termini establert, que finalitzarà el proper 11 d’agost, seran avaluades pel nostre comitè de persones expertes i un màxim de 5 entraran a formar part del nostre programa de suport, el programa Impacte. A través d’aquest, els assessorarem en matèria de mercat i negoci, finançament, tecnologia, regulatòria, marqueting i comunicació, validació clínica, etc. fins a completar una cartera de serveis valorada en 85.000€. Tanmateix, per afavorir que el seu porducte arribi al mercat els posarem en contacte amb destacades entitats de l’àmbit de la salut i social de Catalunya, així com hospitals i centres sanitaris.

Estem conveçuts de que en aquesta  quarta edició de la nostra Crida Repte CIMTI superarem de nou el nombre de candidats, tal com ha anat succeïnt en les anteriors edicions, ja que serà la plena confirmació del bon estat de salut que gaudeix el nostre ecosistema d’innovació, salut i ciències de vida.

 

Elisenda Casanelles
Directora d’Operacions del CIMTI