Impuls consolidat dins un ecosistema en creixement

L’impuls que des del CIMTI es proporciona a la innovació sanitària i social de Catalunya és, avui dia, un impuls consolidat dins un ecosistema que continua creixent i treballant de manera cohesionada per afrontar els reptes que el futur ens té preparats i que han de ser vistos com a grans oportunitats de millora i de construcció conjunta. 

Tanquem un any d’activitat intensa que se suma als esforços de 6 anys de dedicació a fomentar i promocionar la cultura de la innovació i a impulsar projectes en un sector que, malgrat les adversitats, compta cada dia amb més persones creatives i determinades a desenvolupar solucions que donin resposta a les necessitats en salut per així millorar la qualitat de vida de la ciutadania. 

El 2023 hem llançat una CRIDA d’Innovació i una CRIDA Repte molt esperada, dirigida a projectes enfocats a la salut de la dona. Gràcies a la contribució de la comunitat avaluadora s’han seleccionat i incorporat al Programa Impacte 9 projectes que, sumant-se a les iniciatives ja iniciades, suposen un total de 28 projectes actius amb els quals tanquem l’any.  

Dels 69 projectes impulsats des del CIMTI, 14 solucions ja es troben comercialitzades i 14 més estan en fases avançades de validació, aprovació i llançament

El nostre compromís amb les entitats que conformen l’ecosistema ens ha permès que avui en dia comptem amb 94 convenis de col·laboració amb proveïdors de salut i social, instituts de recerca, associacions i empreses del sector salut i social, col·legis professionals i universitats d’arreu del país. Aquestes aliances estratègiques permeten des de la identificació inicial de solucions prometedores candidates a presentar-se a les crides del CIMTI, fins al suport en l’accés de solucions madures al sistema públic de salut i social.

Treballant per a la generació d’impacte 

El CIMTI ofereix als equips emprenedors un acompanyament personalitzat durant 15 mesos a través d’una metodologia pròpia basada en el Cicle d’Innovació en Salut del CIMIT de Boston i d’una àmplia cartera de serveis que s’ajusten a les necessitats i l’estat de maduresa dels projectes participants. 

La incansable feina i determinació dels equips que lideren i formen part dels projectes, junt amb l’impuls rebut, suposa un avenç significatiu dels projectes per accelerar la seva arribada al mercat.  Avui en dia, dels 69 projectes impulsats14 solucions ja es troben comercialitzades i 14 més estan en fases avançades de validació, aprovació i llançament. Enguany, 36 centres han usat les solucions dels projectes del CIMTI, afavorint el desenvolupament i la implementació de les mateixes per continuar generant impacte i, amb l’objectiu de seguir promocionant de manera activa la interacció dels emprenedors amb el mateix ecosistema, hem presentat 15 nous projectes a entitats del sistema públic de salutdurant el 2023. 

El finançament és un dels principals reptes als quals s’enfronten els projectes, però tot i les dificultats, els projectes impulsats han aconseguit aixecar 19,5M euros entre finançament públic i privat, assolint una xifra superior als 42M d’euros des de 2017.  Aquest nou capital els permet seguir desenvolupant les solucions i contribuir a la generació de llocs de treball d’alt valor, sumant-ne aquest any 43 llocs als 102 ja creats en anys anteriors. 

La coordinació del nostre equip, l’assessorament dels professionals experts amb qui col·laborem i la complicitat que adquirim amb els projectes als quals acompanyem, són imprescindibles per treballar en el desenvolupament de solucions d’alt impacte.  

Més coneixença, més oportunitats 

Aquesta tasca ha dut el CIMTI a consolidar-se com una entitat clau dins l’ecosistema d’innovació de Catalunya per impulsar projectes innovadors de base tecnològica i afavorir que arribin al sistema sanitari perquè la ciutadania se’n pugui beneficiar. En aquest sentit, i amb l’objectiu d’afrontar el repte d’aconseguir transferir la tecnologia i el coneixement que desenvolupen les persones emprenedores del nostre país, donem suport al Pla Operatiu d’accés a la innovació al Sistema de Salut de Catalunya, coordinat per Biocat.

Totes les entitats implicades, representant el sector públic i privat, ens emplacem a treballar de manera conjunta i determinada per seguir construint oportunitats  i fent créixer  un sector en una ciutat que es posiciona com a tercera ciutat a Europa per emprendre.