El Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores (CIMTI) es va presentar el passat mes d’octubre a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona amb l’objectiu final de millorar el benestar dels ciutadans. Per fer-ho es vol fer valer la innovació del sistema de salut i social promovent projectes que tinguin un gran impacte sobre la millora i el benestar dels pacients.
El CIMTI vol servir com a catalitzador que aglutini el coneixement de clínics i tecnòlegs per ajudar els organismes d’investigació del Sistema Català de la Salut a impulsar el desenvolupament, la comercialització i l’adopció de noves tecnologies i dispositius mèdics per al tractament dels principals problemes sanitaris. Dels centres de recerca i dels hospitals catalans surten molt bones idees i propostes, i fins i tot algunes patents, que estarien en disposició d’arribar al mercat, però sovint això no es duu a terme. Amb el CIMTI es vol cobrir aquesta bretxa entre la recerca i la innovació sanitària i el producte final comercialitzat.
Cada any un comitè d’experts internacional, extern i independent seleccionarà entre 10 i 20 projectes d’innovació, que seran avaluats, acompanyats i finançats perquè arribin al mercat, sigui en forma de start-up (empresa emergent) o de llicència d’explotació a tot el món.
Es triaran projectes que tinguin repercussió global, que siguin viables i que tinguin possibilitat de fer-se realitat en poc temps. Per ara, l’objectiu és fer valer la innovació que sorgeix del sistema sanitari català. Però, si el projecte té èxit, es podria obrir a altres sistemes. També es tindrà en compte que puguin generar un retorn econòmic per finançar la recerca que es fa aquí. Es prioritzaran els projectes relacionats amb l’envelliment saludable, la qualitat de vida i les malalties cròniques, ja que també són els que qüestionen més la sostenibilitat del sistema.
Aquests projectes rebran suport tècnic especialitzat per portar-los a maximitzar l’impacte al sistema sanitari i ho faran a través del programa Impacte, que proporciona als innovadors suport i experiència especialitzada en àrees que permetran la protecció de la propietat intel·lectual, la valorització d’actius intangibles, la cerca de finançament o la transferència de tecnologies, entre altres.
Un altre dels reptes que es planteja és el de facilitar la internacionalització del producte amb l’objectiu de posicionar Catalunya al món com a exponent en innovació.
El CIMTI neix amb un finançament basal d’1.750.000 euros, que aportarà el Departament de Salut en tres anys i que ajudarà a mobilitzar la mateixa quantitat en aportacions privades per tal de garantir la sostenibilitat de la iniciativa. Els projectes que s’hi desenvolupin estaran finançats de maneres diverses segons la naturalesa del projecte.
El centre ha sorgit de l’acord entre el Departament de Salut, a través de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), la Fundació LEITAT i el Center for Integration of Medicine and Innovative Technology (CIMIT) de Boston (consorci d’innovació medicotecnològica), amb qui ha establert una aliança estratègica.