El Xavier Marcet és un consultor referent en estratègia, innovació i emprenedoria, que ha sigut format a les millores escoles de negocis com UC Berkeley, IESE i ESADE. És President Fundador de la Barcelona Drucker Society i de Lead To Change, i té 20 anys d’experiència ajudant les empreses a adaptar-se als canvis i a desplegar models d’innovació. És professor de la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona School of Management) i imparteix classes i conferències sobre innovació i emprenedoria a diferents escoles de negocis i universitats del món. A més, ha publicat diversos llibres sobre negocis i innovació, i és col·laborador habitual de La Vanguardia.
Què condueix a un llicenciat en Història a formar-se en innovació i gestió de negocis fins a convertir-se en un referent en aquest àmbit?
No va ser una decisió seqüencial. Vaig passar de dedicar-me a fer d’historiador a interessar-me per la gestió del present i, sobretot, per intentar entendre la creació del futur. La pràctica professional del management va ser la que em va acostar a la innovació, vaig entendre que amb la planificació no n’hi havia prou.
Quins creus que són els principals riscos i avantatges d’innovar?
La innovació és risc en sí mateixa. No hi ha innovació sense risc, però el gran risc és no innovar. La innovació és molt més difícil del que sembla a priori. El que és fàcil és fer tallers d’innovació. El difícil és que et comprin coses noves. El gran avantatge d’innovar és la cultura d’esforç per definir el propi futur que comporta, és ajudar a centrar les organitzacions en les necessitats que els clients tindran i no et saben expressar.
Creus que les startups tenen avantatge respecte les empreses grans a l’hora d’innovar?
Les startups són organitzacions que posen per davant les oportunitats a les capacitats. Les empreses madures ja tenen unes capacitats consolidades i adequar-les a noves oportunitats no sempre és fàcil. Una startup és una empresa a la cerca de model de negoci i explorar té avantatges, però una empresa consolidada té una musculatura que si la posa al servei de la innovació pot assolir un impacte molt gran. Pros i contres per a totes dues bandes.
Quines recomanacions faries als innovadors o emprenedors? Creus que entitats com el CIMTI poden accelerar l’arribada al mercat de solucions innovadores?
Els diria que pensin en el client i tinguin confiança. Que es mirin i remirin el seu projecte des de l’òptica i des de la interacció amb els clients, ja que mirant només cap a ells, sobreviuran a la curta o a la llarga. El CIMTI ajuda als emprenedors i fa un paper molt necessari de suport a les startups orientant-les a créixer.
“No hi ha innovació sense risc, però el gran risc és no innovar”
Quin tipus de professionals i cultura empresarial creus que cal tenir per poder-nos adaptar a aquest entorn canviant i imprevisible?
Una cultura de consistència. Obsessionar-nos per evolucionar amb aquells que volem servir, anar mig pas per davant. Una cultura ambidextra: saber explotar els negocis actuals i no deixar d’explorar noves oportunitats d’una forma pràctica i continuada. Crec que els professionals que necessitem han de treballar tres coses alhora: complir les funcions donant resultats, adaptar-se a un món que canvia i aprendre!
La pandèmia ha accelerat els processos d’innovació i digitalització, com creus que les noves tecnologies revolucionaran el sector de la salut en la propera dècada?
La sensorització del cos ens aportarà noves dades, històriques i en directe. Les dades ajudaran a prendre decisions d’una forma diferent. Els algoritmes juntament amb el coneixement profund de la nostra genòmica permetran una medicina veritablement personalitzada, de precisió. Altra cosa és si els sistemes nacionals de salut tindran recursos per a que aquesta salut tingui caràcter universal.
Què és el més difícil i el més gratificant de liderar canvis? Creus que les noves generacions reaccionaran de manera diferent davant dels canvis?
Tenir una visió que ajudi a un propòsit digne i concretar-la ajuda a marcar un full de ruta i a exemplificar-lo, ser capaç de proposar projectes ambiciosos i mantenir una gran humilitat personal. Liderar és servir, no servir-se, tant si ets gran com si ets jove.
I per acabar, quina és la teva innovació preferida?
Les més senzilles. Les que tenen a veure més amb l’empatia que amb la tecnologia. El penjoll que porten les persones grans que viuen soles, per exemple, canvien la vida de la gent amb tecnologies que ja eren conegudes.