Carta de benvinguda Newsletter Juliol 2020

Benvolgudes i benvolguts,

La pandèmia de la Covid-19 ha sacsejat els sistemes assistencials sanitaris i socials d’una manera tan intensa i profunda que ara ens trobem davant del repte de buscar i implementar oportunitats de millora i transformació dels models assistencials. El CIMTI ja va iniciar l’any passat una política de promoció de reptes prioritaris per al sistema sanitari i social de Catalunya (juntament amb els Departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies) i recentment ha anunciat la crida Repte d’enguany: “Oportunitat de transformació del model assistencial sanitari i social”. Aquest repte no podia ser més urgent ni més actual.

El passat mes de juny vaig tenir l’oportunitat de participar en un taller de co-creació amb experts dels sectors sanitari i social organitzat pel centre en el qual vam treballar a fons els punts principals que hauria de comprendre aquesta nova crida. Es van recollir les propostes dels assistents, entre les quals destacaven la importància de l’apoderament del pacient, la necessitat d’un model més proactiu, l’aprofundiment de la integració dels serveis socials i de salut, el paper de l’atenció intermèdia, la digitalització del sistema, la promoció de l’envelliment saludable i la importància de tenir en compte la dimensió ètica de les noves tecnologies.

Iniciatives com la del CIMTI són ara més necessàries que mai. Com a director del Pla d’Atenció Integrada Social i Sanitària (PAISS) del Departament de Salut i del Departament de Treball Afers Socials i Famílies, m’uneixo a aquesta crida i us demano que ens ajudeu a fer-ne difusió i que presenteu propostes que ens ajudin a cuidar dels nostres ciutadans i a millorar l’organització i coordinació dels centres sanitaris i socials.

Si treballem junts i amb un objectiu comú podrem identificar millores i implantar-les en un període relativament curt de temps perquè tothom rebi l’atenció que necessita d’una manera eficaç, coordinada, digna i ètica. Hem arribat fins aquí més forts, determinats i convençuts que mai. Sempre diem que les crisis generen oportunitats. No deixem que aquesta dita quedi només en paraules. Donem suport al CIMTI perquè pugui impulsar projectes que en un futur proper estiguin en ple funcionament en tots els nostres centres assistencials. Ara és el moment.

Sebastià Santaeugènia

Director del Pla d’Atenció Integrada Social i Sanitària (PAISS)

Departament de Salut i Departament de Treball, Afers Socials i Famílies