12 projectes catalans ja formen part del CIMTI per impulsar la innovació en salut

El Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores a Catalunya “continua treballant en la seva missió de posar en valor la innovació del sistema sanitari a Catalunya”

El CIMTI, Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores a Catalunya, ja compta amb un grup de 12 projectes, entre ells, startups catalanes que impulsa per fer realitat les seves tecnologies innovadores en salut i posar en valor la innovació del sistema sanitari del país. Segons ha informat el centre, després d’una primera incorporació de 9 projectes el 2017, ha captat 3 nous projectes “gràcies a l’última crida tancada el passat mes d’abril”. Es tracta de tecnologies innovadores en salut d’àmbits diversos que podrien tenir un “gran impacte en el sistema sanitari en els pròxims anys”. Un test per a la detecció precoç del càncer de fetge és una de les tres últimes incorporacions al programa d’impacte del CIMTI. El sistema, anomenat Yliver, consisteix en una prova de sang que detecta alfa-fetoproteïnes i autoanticossos i que incrementaria d’un 52% a un 92% la sensibilitat dels tests estàndard utilitzats a l’actualitat. La Corporació Hospitalària Parc Taulí és la institució on ha nascut la tecnologia i el CIMTI donarà suport perquè es pugui crear la spin- off Taby diagnòstics per portar Yliver al sistema.

En segon lloc, un altre dels projectes que s’impulsarà és un aparell per semi-automatitzar el procés d’embenatge als hospitals i ajudar als infermers i infermeres a optimitzar una de les tasques que realitzen manualment. És fruit d’un equip d’innovació de l’Hospital Universitari Mútua Terrassa i ja compta amb un primer prototip que ha funcionat molt bé a les proves realitzades amb el personal sanitari del propi hospital. L’última incorporació provinent de la darrera crida del CIMTI és el servei Maximice, un sistema que, gràcies a la implantació ortotòpica de tumors humans en ratolins, ajuda al desenvolupament de nous fàrmacs antitumorals i a oferir tractaments oncològics personalitzats. L’empresa responsable Xenopat és una companyia público-privada, spin-off de l’Institut Oncològic de Catalunya (ICO) i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL).