Els principals hospitals de la demarcació de Barcelona i els seus respectius centres de recerca, des d’avui passen a incrementar la llista d’institucions i entitats col·laboradores del CIMTI, el Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores.
La col·laboració amb els hospitals s’ha formalitzat mitjançant la signatura d’un conveni amb cada un d’ells que té com a finalitat canalitzar a través del CIMTI aquells projectes d’innovació que els hospitals desenvolupin en l’àmbit de la salut. D’aquesta manera el Centre podrà captar, promoure i avaluar aquells projectes que responguin a les necessitats detectades dins del Pla de Salut 2016-2020. El conveni també recull que el CIMTI facilitarà l’acceleració, inversió i el creixement dels projectes seleccionats.
Aquests projectes formaran part del Programa Impacte. Els promotors dels projectes podran gaudir de diversos avantatges com l’accés a una xarxa d’experts en tecnologia del projecte a desenvolupar, ja siqui del sistema català o del CIMIT de Boston. L’accés a serveis de transferència tecnològica prestats per entitats especialitzades i cerca de finançament per accedir a aquests serveis. Així mateix el CIMTI oferirà formació i mentorització mitjançant la implementació de les metodologies del centre CIMIT de Boston així com cerca de finançament per accelerar l’arribada al mercat del projecte desenvolupat.
L’acte d’adhesió ha estat presidit per David Elvira, director del Servei Català de Salut i han intervingut el Doctor Manel Balcells, director del CIMTI i comissionat de salut de Leitat i la Doctora Montserrat Figuerola, gerent de l’Hospital Universitari de Bellvitge.
Per David Elvira l’acte d’avui posa de manifest que el CIMTI “està teixint complicitats dins i fora de l’ecosistema sanitari català” amb la finalitat de “millorar la innovació a casa nostra”. Segons ell, “la innovació és una necessitat per a la supervivència del nostre sistema i un element de sostenibilitat” a l’hora que complementa la recerca que s’està fent. “Els hospitals són el termòmetre per conèixer les necessitats” del sistema català i per això, la seva adhesió al CIMTI permetrà “consolidar un instrument que necessitem”.
Per la seva part, el Doctor Manel Balcells ha fet èmfasi en la imatge que avui s’ha visualitzat. Amb l’adhesió d’aquests “10 hospitals es visibilitza que el CIMTI ja no és un projecte, és una realitat”. “El conjunt del sistema genera molta recerca” a Catalunya, ha afirmat. “Hem recollit la seva inquietud i la seva voluntat per tal que la innovació surti del mateix sistema”.
L’acte ha comptat amb la participació dels representant de els institucions hospitalàries que inicien el seu camí amb el Centre. La voluntat del CIMTI és sumar a aquesta llista tots els hospitals de Catalunya així com altres centres públics i privats on es desenvolupi recerca mèdica. En nom de tots els centres ha intervingut la Doctora Montserrat Figuerola. La seva intervenció ha permès posar de manifest la bona acceptació per part dels centres hospitalaris de la creació del CIMTI. “La tasca del CIMTI és coherent amb la innovació que surt dels nostres professionals i ens ajuda a establir contactes amb panells d’altres professions i aixecar recursos” ha reblat Figuerola.
Els hospitals i centres de recerca que s’han unit a aquest projecte pioner que posa en valor la innovació del sistema sanitari català són: l’Hospital de Bellvitge, Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, l’Hospital Parc Taulí, Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí, l’Hospital Clínic, Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, Consorci Sanitari de Terrassa, Fundació Joan Costa Roma, l’Hospital Germans Trias i Pujol, Germans Trias i Pujol Research Institute, la Fundació Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ! (FIRHSCSP), Hospital General de Granollers, l’Hospital Sant Joan de Déu, Sant Joan de Déu Research Foundation, l’Hospital Vall d’Hebron, Institut de Recerca VH, l’Hospital del Mar i Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques.
Segona crida per a captar projectes
El Dr. Manel Balcells ha aprofitat l’esdeveniment per anunciar que el CIMTI obre una segona crida per tal de dur a terme la captació de nous projectes innovadors. A diferència de les crides fetes anteriorment, aquesta tindrà caràcter permanent, es podran presentar projectes durant tot l’any. D’aquesta manera, el CIMTI vol accelerar la capacitat innovadora del teixit socio sanitari català i fomentar-ne la seva projecció internacional. “Generar una convocatòria oberta ens permetrà entrar cada 3 mesos projectes nous. Cap projecte important pot quedat al marge” ha afirmat Balcells.
Es podran presentar a ella tots aquells projectes que responguin a les línies d’actuació estratègica del Pla de Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. El CIMTI, mitjançant la seva xarxa de col·laboradors, posarà a disposició dels investigadors que hagin presentat les expressions d’interès impuls i suport tecnològic i administratiu, atracció d’inversions pel seu finançament i formació i mentoratge. Balcells ha explicat també que, properament, es farà una nova crida que respongui a un repte determinat pel Departament de Salut. Aquesta crida serà acotada en el temps.
Què és el CIMTI
El Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores a Catalunya (CIMTI.cat) persegueix la generació de noves solucions d’alt impacte social en l’àmbit dels dispositius medico-tecnològics a partir d’iniciatives disruptives d’abast internacional. L’objectiu del CIMTI és millorar el posicionament de Catalunya en termes d’innovació i equiparar-lo a la recerca.
El CIMTI fou creat per la Fundació LEITAT, amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i amb la col·laboració del CIMIT de Boston.
Projectes
Actualment el CIMTI ha seleccionat i està impulsant un total de 9 projectes:
- RAID-CRC (Avaluació del risc de càncer colorectal) és un nou mètode diagnòstic de càncer colorectal no invasiu que permetrà evitar colonoscòpies innecessàries.
- BC Link és una plataforma que permet centralitzar i integrar a la Història Clínica Electrònica totes les dades que es generar dels diferents instruments que monitoritzen un pacient durant la seva estada hospitalària.
- T-control és un projecte que ha desenvolupat una sonda urinària que inclou una vàlvula amb l’objectiu d’augmentar el confort del pacient, millorar la pràctica clínica i reduir el número d’infeccions.
- Tech4Freedom ha desenvolupat un aparell d’assistència adreçat a persones amb ceguesa que incorpora en un únic dispositiu diferents sensors en l’àmbit tant de la vida diària com de la salut.
- Biomarkers Sweat és un projecte en el qual es desenvolupen biosensors integrats en un dispositiu portable, capaços de detectar i mesurar biomarcadors específics, de forma no invasiva, a través de la suor.
- Sepsis Loop Dx és un projecte ha desenvolupat una eina de diagnòstic capaç de determinar quin és el patogen causant de la sèpsia a través de la resposta immunitària específica del pacient a aquest patogen.
- Rememory és un projecte que ha desenvolupat un programa d’entrenament cognitiu per pacients amb deteriorament cognitiu lleu que tenen un alt risc de patir una demència, majoritàriament per malaltia d’Alzheimer.
- Moirai Biodesign ha desenvolupat un kit de diagnòstic ràpid per la detecció de Leucèmia Amiloide Aguda on una detecció i tractament precoç és fonamental pel pacient.
- MJN-SERAS és un dispositiu no-invasiu capaç d’avaluar el risc de patir una crisi d’epilèpsia i llançar una senyal d’avís de 1 minut abans que es produeixin.